30 Ağustos 2014 Cumartesi

“İLKEMİZ”



Eğer insan bilinçlenmez ise kendi hayat felsefesi konusunda, başka felsefe sahibi onun yerine düşünür ve tam oradan vurur.

Bazı muhafazakâr kardeşlerimiz bunu din ve felsefe bağlamında almasınlar. Materyalist açıdan düşünmek, İslami açıdan düşünmek olarak alsınlar. Tarz olarak düşünsünler.

Demokrasi, hukuk, insan hakları bağlamında tartışmaya açılan bir konuya bazılarının balıklama atlamasının altında yatan işte bu. İnsanın inandığını söylediği tarzı bilmemesinden kaynaklanıyor. Balıklama atlayan, nasılsa bilmiyor buradan vururum diye düşünüyor.

O öyle düşünüyor ama muhatap onun bu düşüncesini bilmiyor ve haklılık payı veriyor. Bu ne demek? Aslında karşı olduğunuz insanın zihninizi dantel dantel örmesine izin veriyorsunuz demektir.

O zihninin arkasındakileri demokrasi, insan hakları adı altında servis ediyor, kendi hayat felsefesinin kaynağından haberi olmayan yutuyor. Abbas uyuyor yani.

Aile yapısının güçlendirilmesi, toplumdaki bozulmanın ve yozlaşmanın tek panzehiri. Bunu batı ülkelerinin anladığı ve bizim aile yapımızı incelediği bir dönemde, biz öğrenci evi tartışmasında batının terk etmek istediği sistemi savunuyoruz.

Hepimiz değil elbette. Zihninin arkasında söylemediği olanlar savunuyor. Abbas hala uyuyor. Devlet karışmasın diyor. Çünkü demokrasi bu. Aile yapımızı inceleyenler demokrasiden habersiz ya.

Üniversite yaşındaki gençlerin bir şey bilmediğini, çoğu zaman doğru ile yanlışı bile ayırt edemediğini söyledik hep. Devlet ve aile o çocukların doğruya yönlendirilmesinde kesinlikle yükümlülük sahibidir.

Devlet imkânları çoğaltarak gençlerin daha huzurlu bir ortamda eğitim görmesini sağlamak zorundadır. Bunun ötesinde hukuken yaşı 18 den büyük olan insana her hangi bir dayatma yapılamaz. Biz birlikte aynı evde oturmak istiyoruz diyenlere ne biz ne devlet karışabilir.

Daha önce de vatandaşın sağlığını korumak için düzenleme yapıldı. Mesela tütün ve tütün mamulleri ile ilgili düzenleme. O balıklama atlayanlardan tek laf çıkmadı. Zihnin arkası olayı işte.

Alkollü içecekler düzenlemesinde yine kıyamet koptu. Dünya standardında bir düzenleme bile olsa hemen itiraz gelmesinin sebebi, o düzenlemenin İslam’da yer alıp almaması. Tütün Kuran’da geçmiyor çünkü. Ama alkol Kuran’ da yasak.

Gençlerin karışık olarak aynı evde kalması yanında birçok problemi beraber getirirken itirazın kaynağı da bu. Kuran bu tür birlikteliği yasaklıyor.

Gençleri bu çağında birlikteliğin yarattığı ve belki öğrencilik hayatını etkileyen uygunsuz hayat tarzından korumak yerine onu savunmak tek kelime ile zihnin arka planıdır.

Sen inandığını söylediğin kitapta ne yazdığını bilmiyorsun ama rakip biliyor ve seni oradan vuruyor. Uyan Abbas.

Hani andımız peki? Hani “ilkem; küçüklerimi korumak” tı. Koca koca insanlar üniversiteli çocuklar küçükleriniz değil mi?

9.11.2013




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder