28 Ağustos 2014 Perşembe

ECZACILAR NE İSTİYOR



                   Artık eskisi gibi değil insanlar, söylenene hemen kanmayıp araştırıyorlar. Tv programlarını izlerken çok anlamlı mesaj gönderen ve konuyu anladığı açıdan soran insanları görünce hoşuma gidiyor doğrusu. Bilinçli toplumda birilerinin peşinden vatan millet diye koşmayacak demektir insanlar. Sorgulayacak, kandırılmayacak artık.

                   Eczacıların beyanat ve konuşmalarında net olarak söylemedikleri fakat satır aralarında yakaladığım bazı düşüncelerini önce böyle değildir,neden milletin aleyhine bir şeyi istesinler diye inanmak istemedim.Bilmediğim şeyler olmalı dedim.İşte o bilmediğim şeyleri öğrenmeye çalıştım.

 Eczacıların üç isteği vardı. Neydi bunlar?

1-İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yer alan eczacı kârlılık oranının talepleri dikkate alınarak yükseltilmesi; stok zararlarının karşılanması

2-Eczacıya kutu başına meslek hakkı verilmesi,

3-İlaç firmalarının kamuya yaptıkları ıskontoların eczane ekonomilerine getirdiği yükü ortadan kaldıracak düzenlemelerin acilen yapılması

                     Devlet tarafından 2007 yılında ilaç için 11.130 milyar TL,2008 yılında 12.962 milyar TL ödeme yapılmış.2009 yılı için ise 15.586 milyar TL ödeme yapılacağı öngörülmüş. İşte bakanlık bu ödemeyi daha düşürmek, vatandaşın ilaca daha kolay erişimini sağlamak için tedbirler almış. Bakanlık ne yapmış peki?

                   Temmuz 2008 deki fiyat kararnamesi ile cirosu yıllık KDV hariç 350.000 TL nin altındaki eczanelerden iskonto istememiş. Diğerlerinden de en yüksek yüzde 2.5 iskonto istenmiş. Bu durumda eczanelerin gelirlerinin 2009 yılında 2008 e göre yüzde 20 arttığı görülmüş zaten.

                  Ekonomik kriz nedeni ile sanırım hükümet biraz tasarrufa yönelecek tedbirlere girmiş. Referans ülke fiyat politikasını başlatmış. Bunun eczanelerle ilgisi yok. İlaç firmaları ile varılan bir anlaşma. Bu anlaşmaya göre bir ilaç başka ülkelerde de satılıyorsa, ispanya, Almanya. Fransa v.s.Bu ülkelerden hangisinde en ucuz ise o ilacın fiyatı, o fiyat baz alınarak ülkemizde de satılacak. Yani ilaç fiyatları düşecek demektir bu. İşte problem burada yaşanıyor.

                   Eczacılar ellerinde olan stokların zararının nasıl karşılanacağını ve düşük fiyatla satılan ilaçlarda kar marjının düşük olacağını bildiği için eylem yapıyor. Şimdiye kadar hep halkın daha rahat yaşaması için STK lar eylem yaparlar, hükümetle mücadele ederlerdi. Şimdi tersi oluyor. Halkın ucuz ilaca ulaşmasını önlemek için eczacılar eylem yapıyorlar. Stok zararları var çünkü. Önceki yıllarda aldığınız bir ilacın üzerinden üst üste basılmış on tane gittikçe yükselen fiyat kupürü çıkardı,bu eczacılar eylem yapmazlardı.Zira stok kar demekti.Şimdi stok akıllarına geldi.

                   Son beş yılda ülkemizde her yıl 650 eczane kapanmış,1050 eczane açılmış. Ayrıca bu kapanma ve açılmaların yeni ilaç fiyat politikası ile hiçbir ilgisi yoktur. Mevcut yaklaşık 24 000 eczaneden yine yaklaşık 23 000 i SGK ile anlaşmalı eczanedir. Anlaşması olmayan eczanelerin edindiğim bilgiye göre anlaşma yapmamasının sebebi kendisi istediği için değil, SGK tarafından iptal edildiği içindir. Sebep sahte kupür fatura edilmesi, protokole aykırı davranılması ve belli bir sayıdan fazla sayıda karne veya rapor bulundurması iptal kararının bazılarındandır.

                   Bu eyleme katılmayan sağduyu sahibi eczacılar da var elbet. Bu konuyla ilgili rakamlarla verilecek ayrıntılar var. Sıkmamak için vermiyorum hepsini. Eczacılar birliği sanki bütün eczacılar aynı görüşteymiş gibi yansıtmaya çalışıyor olayı. Mahalle baskısı sadece başörtüsünde var sananlar ayılıp birazda halkın ucuz ilaca ulaşmasını engelleyenlerin mahalle baskısını görsünler derim.

                    Devlet ilaca daha az ödeme yapacak, halkın cebinden daha az para çıkacak diye eylem yapanları önce Allah’a sonra milletime havale ediyorum.

6.12.2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder