28 Ağustos 2014 Perşembe

ESKİ BİR YAZI



Muhalefin ağzında sakız yaptığı konuları her defasında yeniden yazmaya gerek yok artık. Çünkü her itiraz ettikleri konuda daha önce yazılmış yazılar var.


Biz, bu içki konusunun bu hükümet döneminde hükümete saldırmak için, önceki dönemlerde de Müslümanları baskı altında tutmak için defalarca kullanıldığını biliyoruz. Aynı olayları Ocak 2011 de yaşamışız. Bakın neler yazmışım.

İÇKİ Yİ ÖZEDİREN REKLAM VE SATIŞA YASAK

İçki yasağı veya doğru söyleniş ile gençleri özendirmemek için, daha sağlıklı bir nesil ve gençlik için içki satış ve reklamlarına sınırlama getiren yönetmelik nedeni ile biraz araştırma yapınca hayrete düştüm. Amerika ve Rusya’da yıllardan beri irticai bir idarenin hâkim olduğunu gördüm.

Meğer son on yılda tüm dünyada yeni düzenlemeler vasıtasıyla alkol ve sigara kullanımının azaltılması hedefleniyor. Alkol ve Sigara karşıtı kampanyalar ile kamuoyu bilinci oluşturulmaya çalışılmasının yanında tüm dünyada hükümetler tarafından yeni yasaklar ve denetimler de uygulanıyormuş.

Gördüm ki, ABD'de alkol ve sigara ile ilgili uygulamalar Türkiye'deki uygulamalardan çok daha katı ve cezai yaptırımları da çok daha sert.

"1984 Ulusal Alkol Kullanma Yaş Sınırı Yasası" ile tüm eyaletlerde alkol kullanımı düzenlenmiş ve alkol kullanma sınırı 21'e yükseltilmiş. 21 yaş altına alkol satışı yasak, satan kişi kullananın suçuna da ortak oluyor Bu sınır yalnız alkol kullanımını değil içeceklerin satın alma yaşını da belirliyor. Alkollü içecek ya da likörlü içecek alımı esnasında fotoğraflı bir kimlik gösterilmesi zorunludur ve bu kontroller alkol satıcısı tarafından son derece sıkı olarak uygulanıyor.

Aksi takdirde yasanın öngördüğü yaşın altındaki bireylerin alkollü halde işlediği suçlarda alkollü içeceği temin ettiği yerin sahibi aynı suçu işlemişçesine yargılanıyor. 

Örneğin 20 yaşında bir genç alkollü araç kullanırken yayaya çarpar ve ölümüne sebebiyet verirse, alkollü içeceği temin ettiği kişi de adam öldürme suçuyla yargılanıyor. 

Alkol satışı ülke genelinde Pazar günleri eyalet mahkemelerince yasaklanmış durumda. Utah, Colorado, Kansas, Nebraska, Oklohoma, Arkansas, Minnesota, Illinois, Indiana, Kentucky, Tennesse, Alabama, Georgia, South Carolina, Connecticut eyaletleri haricinde kalan 36 eyaletin tamamında Pazar günleri alkol satışı yapılamaz. Konuyla ilgili olarak bazı özel düzenlemeler getirilmiş, mesela Texas eyaletinde Pazar günleri belirli saatlerde restoranlarda yemeğin yanında belli miktarlarda alkollü içecek servisi yapılabilir. Alkol satışı için lisans gerekiyor Alkol satışı ile ilgili sınırlamalar bununla da sınırlı kalmıyor. Aralarında New York, California, Texas ve Florida'nında bulunduğu 38 eyalette tüm alkollü içeceklerin satışı için lisans gerekiyor. Geri kalan 13 eyaletteyse kontrollü satış uygulanıyor

Alkollü içecek ve likörlü içecek satışı için alınması gereken lisans oldukça zor şartların yerine getirilmesi sonucu veriliyor. Halka açık alanlarda alkol tüketimi yasak. Alkollü içecek satış lisansı hükümet tarafından hazırlandıktan sonra belediyeler tarafından düzenlenerek satıcıya verilir. Lisansı olmayan kişiler haricinde kimse satış veya reklam amaçlı alkol dağıtımı yapamaz. Tüm bunlarla beraber halka açık alanlarda da izinsiz alkol tüketimi yasaktır. New York başta olmak üzere birçok eyalette yalnız alkollü içeceklerin satışına değil halka açık alanlarda içilmesine de izin verilmiyor. 

Peki, alkollü içecek satışı için ne gibi şartlar aranıyor?

• 21 yaşının üzerinde olması 
• Defterdarlıktan alınmış satıcı izninin bulunması
• Alkollü içecek satış kursunu tamamlamış (Demek birde satış yapmak için kurs varmış)olması gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde belediyeler alkollü içecek satışı için A-B-C lisanları diye ayrılmış olan 3 farklı lisans verirler.

Texas’ta alkollü içecek kurulu diye bir kurul bütün bu düzenlemeleri yapıyor. Buna göre;

*Eyalet sınırları içerisinde her gün, her an alkollü içecek satışı yapılamaz.

*Alkollü içecekler 10.00-21.00 saatleri arasında satış izni olan özel yerlerden alınabilir.(Bira ve şarap izin özel mahkemelerin kararları vardır.)

*Likör mağazaları Pazar günleri kapalıdır. Pazar günleri marketler ve bakkallarda alkollü içecek satamazlar. Restoranlar da ise yalnızca yemeğin yanında belirli miktarda servis edilebilir.

*21 yaşın altında alkol alımı ve tüketimi yasaktır.

*Alkollü araç kullanırken yakalanan şoförün ilk seferde 90 gün, ikinci seferde ise 180 gün ehliyetine el konulur. Üçüncü seferde ise aracı bağlanır.

*Araç içerisinde alkol taşınması yasaktır. Alkollü içecekler açılmamış halde bagaj içerisinde taşınabilir. 

 Rusya’nın başkenti Moskova'da, alkolle ilintili suç oranını düşürmek için kentte geceleri votka ve diğer alkollü içeceklerin satışı yasaklandı.


Moskova kent yönetimi tarafından alınan karara göre, Moskova'daki marketlerde alkol derecesi yüzde 15'i geçen içkiler, 10.00-22.00 saatleri arasında satılabilecek.

Moskova'da alınan yasak kararının amacının alkol kullanımını azaltma, gençleri alkolden uzak tutma ve alkolden kaynaklanan suçları engelleme amacı taşıdığını kaydeden yetkililer, bu sayede alkolden kaynaklanan ölümlerde de düşüş beklediklerini ifade ettiler.

Yürürlüğe giren karara göre Moskova'daki cami çevrelerinde alkollü içecek satılmayacak. Yasak, seyyar satıcıları ve Rusya'da halkın büyük ilgi gösterdiği Ramazan Çadırı'nı da kapsıyor. Ramazan Çadırı'nın bulunduğu mekânın etrafında çadırın açık olduğu dönemlerde alkollü içeceklerin satılmasına müsaade edilmeyecek.

Bize gelince; biz her konuda olduğu gibi konuyu yine mecrasından saptırarak anlatıyoruz. CHP li Sayın Mustafa Özyürek karşı çıkıyor diyor ki;”ben konuyu özgürlükler ve insan hakları bağlamında ele alıyorum.”Doğrudur. Hani baş bağlama konusunu da özgürlük ve insan hakları bağlamında AYM ne taşımışlardı ya. İşlerine gelince özgürlük, gelmeyince mahkemeye taşıma.

Sigara yasağına neden karşı çıkmadılar? Benim yemekten sonraki sigara keyfim katledilirken Sayın Özyürek neden benim insan hakları ve özgürlükler bağlamında haklarımı savunmadı? Eğer daha sağlıklı bir nesil hedefimiz ise, ben bu keyfiyetimden feragat ediyorum. Karara sigarada değil de, içkide karşı çıkılmasının sebebi dinde böyle bir yasağın olmasıdır. Avam uyandı artık. CHP de bir uyansa!

Hele Moskova’daki gibi cami çevresinde satış yasaklanacak olsun, bakın kıyamete, bakın insan hakları bağlamına, bakın irtica geliyor yaygarasına. Biz sizin özgürlükler konusundaki düşüncelerinize aşinayız. Ne kadar özgürlük meraklısı olduğunuzu biliriz.

11.01.2011



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder