10 Ağustos 2014 Pazar

CUMHURİYETİN DEĞERLERİ



Cumhuriyet ve demokrasi ile hangi görüşten olursa olsun insanların rahatsız olduğunu sanmıyorum. Aynı çizgi üzerinde neden yürünmüyor öyleyse? Cumhuriyet denince herkesin kendine göre bir cumhuriyet anlayışı olması sorun yaratıyor.

Yaklaşık yetmiş yıldan bu yana cumhuriyete sahip çıkanlar ve kendi malı zannedenler kendilerine göre bir değer atfetmişler. Nedir onlar? Milli bayramlardaki törenler, gençliğe hitabe, onuncu yıl marşı. İstiklal marşını da arada bir gevelerler ama pek seslerini yükseltemezler. Çünkü yazarı Müslüman’dır. Mehmet Akif’ten pek hoşnut değillerdir.

Demokratik cumhuriyet bundan ibarettir onlar için. Onun altını da dindarlığı baskı altına almak olan laikçilik(laiklik değil) ile yeni bir din yaratmak, kendilerine göre yarattıkları bir modele göre yeni bir ulus yaratmak, yaşayan Türkçemizi bile tahrif ederek kimsenin anlamadığı bir dil yaratmak. Bu cumhuriyetlerini kutsayarak vatandaşı gerektiğinde buna feda etmek. Cumhuriyetin değerleri bunlardır.

CHP genel başkanı Dersim tartışmalarında başbakanın özür dilemesini isterken, şimdi sahip çıkmaya çalıştığı cumhuriyet değerlerine farkında olmadan karşı çıkıyordu aslında. Eğer Dersim’de olan bir katliam ise, bunu şimdi sahiplendiği cumhuriyetin felsefesi yapmıştır. Hem o felsefeye karşı çık, o felsefe yanlıştır diyerek özür bekle, hem de şimdi bu felsefenin yanlış olduğunu söyleyenleri topa tut. Bir kere olsun tutarlı ol, bir kere olsun bir dediğin öbürünü tutsun yahu.

Dindar nesil şiddetli bir travma yarattı bazılarında. Her devirde böyle olmuştur. Bir ayette mealen “her peygambere o bölgenin ileri gelenlerini düşman kıldık” diyor Rabbimiz. Peygamberler öldürülmek istenmiş, bir kısmı öldürülmüştür. Hz. İsa çarmıha gerilmiş, Havarilerin çoğu ya idam edilmiş, ya da işkence ile öldürülmüş putperestler tarafından. Şimdi şartlar daha iyi, hiç olmasa sözlü saldırı var!

Peygamber efendimize de bu tür saldırılar olmuş, suikastlar düzenlenmiştir. Ensar’dan bir kısmı katledilmiştir. Bunlar İslam’ın müjdeleyicisini göre göre olmuştur. Gördükleri halde inanmış, düşman olmuşlardır. Şimdiki putperestler haklı tabi. Peygamber efendimizi görmediler. Allah’ın varlığını bulacak kadar akıl da yok. Ne yapsınlar görevlerini yerine getiriyorlar.

08.02.2012




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder