30 Ağustos 2014 Cumartesi

GEÇEN SENE KARDEŞ MİŞ BU SENE DÜŞMAN



Bunu söyleyen sade vatandaş olsa diyeceğim dış politika bilmiyor. Öyle ya her seviyedeki insan politika bilmek zorunda değil. Kim diyor bunu? Anlı şanlı yıllardır okuduğunuz, proğramlarını izlediğiniz gazeteci söylüyor.

Beşar daha önce kardeşmiş. Olması gereken bu zaten. Durup dururken kimseyi düşman ilan edemezsiniz. Halkın sesi çıkmıyorken kimsenin rejimine de karışamazsınız. Ey yüce gazeteci, insanlar bu aklınla mı seni okudular yıllarca?

Bize göre rejimi ve yöneticisinin aklı güzel olmayan lider başka yok mu Dünya’da? ABD halkı da Bush’un Irak politikasına itiraz etti yıllarca. Çekil oradan halkın da, Dünya halkları da seni istemiyor diyebildiniz mi? Diyemezsiniz hakkınız yok çünkü.

Azebaycan’da ki rejim çok mu güzel. Ne farkı var krallıktan. Rus yanlısı bir babanın tahta geçen Rus yanlısı oğlu değil mi? Bırak iktidarı diyebilir misiniz? Ne zaman halk istemez eylemlere başlar, siz de tarafınızı belli eder Hak’tan yana tavır alırsınız.

Suriye halkının sesi çıkmıyor, hayatından memnun veya baskı var. Siz o zaman baskı var diye ilişkileri kesip sen zalimsin diyebilir misiniz? Onunla her türlü iyi komşuluk ilişkilerini yürütmek zorundasınız. Ve öyle yapıldı.

Bu arada telkinlerde bulunuluyor, demokrasi ve insan hakları konusunda uyarılar yapılıyormuş. Eğer dünkü konuşmayı tv önünde oturan bir odun değil de yazar ve gazeteci olarak dinleseydi efendi bunu anlardı.

İnsanların çoğu veya azı ayaklanmış, iktidardan hoşnut değilse, iktidar rejimi korumak için her gün onlarca insan öldürüyor şehirleri bombalıyorsa o zaman taraf olma hakkınız doğar. Hak’ı söyleme durumunda kalırsınız.

Devletlerarasında kardeşlik yoktur. Karşılıklı menfaat ilişkileri vardır. O zaman şartlar iyi ticaret yapılıyor, tırlar gidip geliyor. Halk eğer rahatsızsa bunu belli eder. Değilse bizi ilgilendirmiyor.

Ne zaman ki ülke karıştı, ticaret bozuldu taraf olma zorunluluğu doğmuştur. Çünkü bozulan sadece Suriye ile olan ticaret değildir. Suriye üzerinden birçok ülkeye ihracat yapılmaktadır. Hepsi askıya alındı çünkü can güvenliği yok.

Olayın ticaret boyutu ikinci plandadır. Asıl olan orada ağır insan hakları ihlalleri olmaktadır. Biz halkına zulmeden statükocu zihniyetle mücadele verirken Esed’in halkını bombalamasına rıza gösterip, İyi adamsın mı diyeceğiz? İyi ilişkiler varken Esed nereyi bombalıyordu?

Bence gazeteci olmak sonraki iş. Önce akıllı olmak lazım. Öyle “Erdoğan geçen sene “Kardeşim Beşar Esad” diye seslendiği liderin adını ”Zalim Esed” olarak değiştirdi. Kendi basını da peşinden “demekle olmuyor bu iş Can Dündar.

27.6.2012


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder