2 Eylül 2014 Salı

NE ZAMAN BAŞLAYACAK ŞU DOMİNO ETKİSİ



Mısır hareketlenen kaçıncı Arap ülkesi? Ve Cuma günü eylem yapma kararı alan kaç ülke var? Hala kanallarımızda domino etkisi olur mu diye tartışıyorlar. Dominoların yarısı yıkıldı bile. Dominoları bilmiyorum ama bizim basının jetonu geç düşüyor.

Başbakanın açıklama yapmakta geç kaldığını söyleyenler var. Açıklamanın zamanlaması alında çok önemli. Bir yerde hareketlenme olduğu anda açıklama yapıp fikrinizi beyan edemezsiniz. Olayların gelişimine bakmak gerekir. Çünkü başbakan yetkili biz ağızdır. Her yazarın yazdığı kendisini bağlar ama başbakanın söylediği ülkeyi bağlar.

Haksızlıkların yaşandığı ve demokrasinin olmadığı veya yeterli demokrasinin olmadığı ülkeler sadece Arap ülkeleri değil ki. Durup dururken kalkıp açıklama yapıp, halkına kulak ver diyemezsiniz. Hatta açıklama erken bile gelmiştir. Orta halli bir açıklama yapılmalıydı. Biz mısırın huzurundan yanayız. Kargaşa ve insan kaybı bizleri üzer tarzında bir şeyler olabilirdi.

Olayların nasıl sonuçlanacağı belli değil henüz. Bşlangıçta Mübarek gidecek gibi görünüyordu belki. Ancak Mübarek’in manevrası ile işler hayli karıştı. Belki kanlı bile olsa bastırılacak olaylar. Ve Türkiye- Mısır ilişkileri devam edecek. Eğer siz Mübarek aleyhinde açıklama yaparsanız, hangi yüzle diyaloga geçeceksiniz sonraki zamanlarda.

Bu söylediklerim samimiyetsizlik veya iki yüzlülük değildir. Devlet olmak başka bir şey, vatandaş olmak başka bir şey. Biz Mübarek kalsa bile onun diktatör olduğu yazmaya devam edebiliriz. Ama Sayın Erdoğan’ın sen diktatörsün, demokrasinin yolunu aç demeye hakkı yoktur. Demokrasi istekleri ve eylemleri tamamen mısır halkına aittir. Demokrasiye geçiş olmasa bile, üzülseniz bile devlet olarak ticari ve siyasi ilişkiler içinde olmak zorundasınız.

Şimdi hiç yoktan kuzey Kore’ye demokrasi çağrısında bulunabilir imisiniz? Suudi Arabistan’a demokrasi çağrısı yapabilir misiniz? Devlet başkanları sen kendine işine bak demez mi?

Bir haftadan beri mübarek yanlıları yoktu. Akşam haberleri izlediğimde, bunlar mutlaka polis gücü ve onların organize ettiği bir güçtür dedim. Ve öyle de çıktı. İlerleyen saatlerde Mübarek yanlılarından ele geçirilen polis kimlikleri kameralara gösterildi. Demek ki mübarek diktatörlüğünü kanla devam ettirmeye niyetli.

Şimdi iktidar yanlıları ile muhalefetin meydanlarda karşılaşmasının ne anlama geldiğini görmüştür sanıyorum Sayın İsa Gök. İşte bunu yazmıştım geçen yazımda. Kimsenin sokak sokak direnişe çağırmaya hakkı yoktur. Bizde iktidar seçimle gelir, seçimle gider. Eğer seçimle gönderemiyorsanız, siyaset yapmayı bırakın. Demek ki halka hitap edemiyorsunuz.

Seçimle iktidara gelmek için halkın tepesinde olmak değil, halkın içinde ve fikrinde olmak gerekir. Hala anlamadıysanız, bırakın siyaseti, birer bakkal dükkânı açıp oturun.

03.02.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder