2 Eylül 2014 Salı

KÜRT AÇILIMI



Malumunuz biz hep bir şeylere kilitlenir, günlerce onu konuşuruz. Konuşuruz da, hiçbir şeyi halledemeyiz ama.

Önce bir Kürt sorununun varlığına inandırdılar insanları. Sonra açılım diyerek bazı büyük oyunlar oynamaya başladı büyük güçler.

PKK denilen olay bunun bir parçası. Sorunu nasıl anlatacaklardı? Önce terör çıkarılacak ardından bakın sizde bu sorun var denecek. Öyle oldu da.

Senelerce bu ülke toprakları sadece Kürtler değil başka etnik kökenlilerde de paylaşıldı ve sorun yoktu. Listelenen sorunlarda neler var?

1.Kendi dillerini kullanmak

Zaten yıllardır kendi dillerini kullanırlar. Kimse yasak koymamıştır. Hatta kimi köylere gittiğinizde konuşmak için tercümana ihtiyaç duyarsınız. Yasak olsaydı, hala Kürtçe konuşan kaç insan kalırdı?

Özellikle 90 lı yıllarından başından bu yana, bölgede yaşıyor ve Kürtçe bilmiyorsanız tepki alırsınız. Neden Kürtçe bilmiyorsun diye. Eğer resmi bir kurumda işiniz varsa, mutlaka tercüman bulmanız gerekir.

2.Kendi isimlerini kullanmak.

Tarihte Kürtlerin hiç farklı isimleri olmamıştır.Aynı isimler kullanılmıştır.Bizdeki gibi “Ahmet”,”Mehmet”,”Ayşe”, “Fatma” dır isimleri.Sonradan Kürt isimleri diye çıkarılanlar uydurmadır.

3.Tahsil özgürlüğü.

Hiçbir dönemde tahsil yapan bir insana milliyeti sorulmamıştır. Bu ülke Kürt asıllı cumhurbaşkanı da, milletvekili de, doktor da, hâkim, askerde görmüştür.

4.Kürtçe yayın.

Gazete çıkarmak için onca çaba sarf edilmiştir. Dil kursu açılması için çaba sarf edilmiştir. Ne gazete satmıştır, ne de Kürtçe kurslar açık kalabilmiştir. Sebep boş sıralarda dil kursu olmadığındandır.
5.Apo nun serbest bırakılması ve sürece dâhil edilmesi.

Sanıyorum terör sürecinde 30 bin civarında insan kaybettiğimizi eğer başka gezegenlerde yaşayan canlılar varsa onlar bile duydular. Şimdi terörist başının serbest bırakılmasını isteyenler aslında ne isterler onu söylemeliler.

6.Silahların bırakılması.

Evet, doğrudur silahlar bırakılmalıdır. Ama kim bırakacaktır. Devlet silah bırakmaz. Aksine devletin silahı her zaman elinde olmalıdır. Ama kime karşı kullanılacak nasıl kullanılacak onun ölçüsü vardır. Ancak terörist asla devletin muhatabı değildir. Bir şey isteyen her türlü yolu kullanarak istediğini duyurmak özgürlüğüne sahiptir. Bunu yaparken kırmak, dökmek, milletin malına zarar vermek, öldürmek özgürlük değildir.

Sonuç olarak

Bizim Kürt açılımına ihtiyacımız yoktur. Çünkü Kürt sorunu yoktur bu sıraladığım sebeplerden dolayı. Ama sorunumuz yok demek değildir bu. Bizim demokrasi sorunumuz vardır. Kürtlerin yaşadığı sıkıntıları bizlerde yaşamaktayız. Çetelerden arınmış, gerçek mahkemeleri olan, gerçek eğitim kurumları olan demokratik bir sistem ihtiyacımız vardır. O zaman kimse bu terör örgütlerini kullanamayacak, onların sırtından paye elde etmeyecek, vatandaşın hepsi devlet önünde eşit olacaktır.

Kürt sorunu var diyen medya mensuplarına tavsiyem, doğu ve güney doğuya gidip, bir otel odasında oturup, üç beş seçkinle görüşmek yerine, bölgede en az altı ay yaşayıp sonra izlenimlerini ve açılım fikirlerini söylemeleridir. Sırça köşkte oturup ahkâm kesmek kolay tabi.

28.07.2009


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder