7 Aralık 2014 Pazar

SİVİLLEŞİYOR MUYUZ?



Televizyondaki tartışmalara ve konuşmalara bakarsak seviyesizleşiyor ve terbiyesizleşiyoruz.”Paşa paşa haddini bil” diyenler,”artık generaller sivil otorite karşısında haddini bilecek” diyenler. Bunun karşısında “bak şu kalemi kafana geçiririm” diyen emekli paşalar. Yazık oluyor bu ülkeye.

Yaş toplantısı farklı cereyan etti diye kriz yorumu yapanlar. Aslında her şeyimiz kriz. Doğru düzgün mecrasında giden bir işimiz yok. Bir yandan muhalefet lideri soruyor” komutanların emekliliğini istediği sebepler ortadan kalktı mı?”İyi ki dünya şu anda kendi problemleri ile uğraşıyor. Ti ye alınacak şeyler yaşıyoruz. Emeklilik isteğini gerektiren sebepler ortadan kalktıysa neden emekli oldular bu komutanlar diyemiyor bir lider. Belli ki istedikleri olmadı.

Sivilleşme ile terbiyesizleşme karıştı iyice. Bilir bilmez her konuyu konuşmak ta bizde. Bütün bunları demokratikleşme adına yapıyoruz. Dünkü çocuk çıkmış, bütün paşalara hakarete varan sözler söylüyor. Asıl bu çocuklar haddini bilmeli. Yaklaşık yüz yıldır yapılan bir devlet hataları zinciri var. Bu konuda hemfikiriz. Bu hataları orduya mal etmenin anlamı da yok. Siviller de bir o kadar hata yapmıştır. Ancak bu hatalar şimdi anlaşılmış ve demokratik olarak çözümler aranıyor. Saptırmamak gerekir.

Her yönetici kendi çalışacağı kadroyu belirlemek ister. Doğrusu da budur. Kimse kendisine muhalif durumda olan bir müsteşarla çalışmak istemez. Bir komutan da çalışacağı kuvvet komutanlarını belirlemek ister. Anlaşamadı ve emekliliğini istedi. Bundan tabii ne olabilir.29 general tutuklu bildiğim kadarı ile. Bunu dile getirmek ve çözüm istemek her Genelkurmay başkanının hakkıdır. İstediği şartlar oluşmayınca, iradesini ortaya koymak hukuki bir hak, haklı bir tepkidir.

Ancak bizde işler baştan beri yanlış gidiyor. Kendi ülkesinde halkın oyu ile seçilmiş bir iktidarı aşağılamak, propaganda yapmak gayesi ile internet siteleri kuran personel de yine bizde. Bu da yakışıksız bir durum. Bir ülkede yargılanamaz kişi ve kurumlar varsa, demokrasiden söz edilemez. Her fert hatalarının hesabını verebilmelidir. Bunu da tarafsız bir yargı sağlayacaktır.”Yargıya karışamayız “ sözü de ne kadar gerçekçi o da ayrı bir konu. Çok sayıda tutuklu generalin biri bile suçsuz ise, bunun hesabını kim verecek?

Bilmeden hakaret edenler de var. Bir kuvvet komutanı emekli oluyor zamanı gelmeden veya teamüllerdeki düzen tutuklamalar nedeni ile bozulduğundan, herkes veryansın ediyor. Orgeneral yok şimdi ne olacak. Arkadan gelen korgeneralleri dikkate almadan konuşuyorlar. Elbet biri orgeneral olacak. Olmadı korgeneral o göreve atanır. Orgeneral değil diye, yapamaz mı sanıyorlar bilmiyorum. Yani ordumuzun orgeneral dışındaki generalleri çoban mıdır? Hepsi verilecek görevi son derece başarı ile yerine getirecektir. Güvenlik zafiyeti falan olmayacaktır, merak etmesin o yorum yapan cahil çocuklar. Unutmayın ki kurtuluş savaşında binbaşılar tümen komutanlığı yapmıştı. Hem de savaş şartlarında.

Yeterki saygılı olalım, bu geçiş sürecini asıl mücadele etmemiz gereken terör belasını unutmadan geçirmeye çalışalım. Tepede koltuk kavgaları sürerken şehit haberleri gelmeye devam ediyor. Onun için Bir ülkenin bütün üst rütbeli komutanları aynı anda emekli oluyor, halk hiç umursamıyor. Konunun taraflarını destekleyen medya mensupları hariç. Keşke geçmişte önüne istemediği bir konu geldiğinde, ben bunu imzalamam istifa ettim diyebilen siyasiler de olsaydı.

İSRAİL İLE BEŞAR ESED ARASINDAKİ FARKLAR

Tıpkı bulmaca gibi düşünün bakalım arada kaç fark var. Ben düşündüm öyle 7 fark,10 fark gibi çeşitlilik göremedim. Sadece bir fark var. Biri Müslüman olduğunu söyleyen bir lider, diğeri malum terörist Yahudi devleti. İkisi de insanları katlediyor. Duvarın dibinde kucağında çocuğu ile birlikte Yahudi asker tarafından kurşunlanan insan ile çöp konteynırı arkasında gizlenirken kafasından Suriyeli asker tarafından vurulan genç arasında fark varsa eğer, aradaki 7 farkı düşünmeye devam edin derim.

3.8.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder