2 Mart 2015 Pazartesi

“SİLAHLARA VEDA DEĞİL” SİLAHA VEDA (1)



Medyamız yine yanlış kulvardan girdi. Sanırım daha sükseli olsun diye Ernest Hemingway’ın romanından esinlendiler “silahlara veda” dediler. Devlet silah bırakmaz beyler, silaha veda olacak doğrusu. Terör örgütü silah bırakacak sadece.

Biz hiçbir zaman gerçek manada sorunları tartışmadık. Bir ara terörist başı, bebek katilinin idamını tartıştık. Tartışan taraflar aslında idam edilemeyeceğini biliyordu. Terör örgütünü kuran akıl asılmamak kaydıyla bize teslim etmişti.

“Bu sorunu yaratan benim, bunu sana teslim ediyorum, daha sonra yine bu mahlukat üzerinde sorunu çözeceksin” dediler. Terörist başı bunun farkındaydı. Yargılanırken “devletime yardımcı olmak istiyorum” boşuna demedi. Maalesef devletimiz bunun farkına varmadı.

Bebek katili ile görüşmek doğru veya yanlıştır. Ancak bir yola girilmiştir, nasıl netice alınır diye ona bakmak lazım. Eğer bu ülkeye huzur gelecekse şeytanla bile görüşülür gerekirse. Zaten bebek katilinin de ondan farkı yok. Onunla görüşmek aklamak, temiz bir vatandaştır demek anlamına gelmiyor. O yine terörist başıdır, o yine bebek katilidir.

10 maddelik bir teklif sunuldu. Taraflardan biri sanki barış geldi gibi “oldu da bitti maşallah” havasına girdi. Diğer taraf külliyen reddiye faslına. Halbuki çözülen, gelen bir şey yok henüz. Bu maddeler ne diyor belki çoğumuz okumadık bile. Maddeler:

“1-Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği.

2Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması.

3Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri.

4Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar.

5Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları.

6Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı.

7Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri.

8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri.

9- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması.

10- Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa” diyor.

Tek tek maddelere girmeye gerek yok. Bazı maddelerde aslında hiç sorun yok. Demokratik bir ülke olma yolunda bizim de taraf olduğumuz görüşler. Ancak;

“Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği” maddesini biz değil buyurun siz tanımlayın demek gerekmez mi? Diğer partilerin dahil olduğu doğru veya aksak bir siyasetten başka ne düşünüyorsunuz?

“Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri” derken nasıl bir özgürlükten bahsediyorsunuz açıklayın. Bütün ülke vatandaşlarının sahip olduğu sınırları anayasa ve kanunlarla belirlenmiş bir özgürlük dışında bilmediğimiz bir özgürlük tanımı mı var?

“Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı” maddesi silahı bırakırım ama çıkarmak istediğiniz iç güvenlik paketindeki Molotof atma gibi maddelerden vazgeçin ki istediğimi elde etmek için rahatlıkla Molotof bombası atıp otobüslerde insanları yakayım düşüncesi yatıyor mu?

“Kadın, kültür ve ekolojik….” Maddesi neyi içeriyor. Kadınla ekolojiyi yan yana getiren ne? Kadına yönelik pozitif ayrımcılık yapan bir ülkede kadının yanında ekolojinin yeri ve alakası nedir? Buradaki tuzağın kimse farkında değil.

“Kimlik kavramı, tanımı….” İle aslında anayasada olan eşit vatandaşlık kavramından başka nasıl bir tanımlama tahayyül edilmiştir? Kimlik tabirinde ki kasıt etnik bir tanımlama mıdır?

“Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin..” ortak vatanda yaşayanlar olarak bir milletsek neyin tanımını istiyorsunuz?

“Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa” derken milletin büyük çoğunluğunun isteği olan yeni bir anayasa dışında aklınızda ne var ve “hamle ve dönüşümler” den kasıt nedir. Neyi neye dönüştürmek istiyorsunuz?

2.3.2015

Devam edecek














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder