13 Şubat 2015 Cuma

SOY AĞACININ DALLARI

Tek bir kökü olan ağaç dikersiniz. Ağaç büyüyüp dal budak salınca sizin diktiğiniz fidana hiç benzemediğini görürsünüz. Diktiğiniz portakal ağacı bir dalında limon bir dalında greyfurt verince hepten şaşırırsınız.

Çünkü siz farkında olmadan birileri o dallara aşılama yapmıştır. Siz portakal beklerken limon toplarsınız. Yahut başka bir şey olur, siz fidanı dikerken köke yapışmış başka kökler vardır. Ya görmeden dikersiniz ya da ağaç olsun fazla dalları keser atarım diye düşünürsünüz.

Eğer o gereksiz kökler hızlı büyüyen bir ağaç cinsi ise, bakarsınız sizin portakal ağacı diğer dallar arasında kaybolmuş. Garibim hangi yandan dal verse, sarmaşık gibi sarmalanmış, boğulmuş.

Şimdi bu ağaç meselesi nerden çıktı diyeceksiniz. Hem de benim hiç anlamadığım bir konudan neden bahsediyorum. Bu kadar biliyorum işte. Bu bildiğim de meseleyi anlatmaya yetiyor sanırım.

Peki, bu ağacı diken adam Erdoğan, dikilen ağaç da AK Parti ise ilginizi çeker mi?

Erdoğan başlangıçta sistemden rahatsız olan birçok eğilimi bir araya topladı.

Kimdi bunlar? İnançlarım nedeni ile baskı altındayım diyen kökler. Dilim ve ırkım nedeni baskı altındayım diyen kökler. 12 Eylülde zulme uğradım aslında ben vatanseverim diyen kökler. Hayatı boyunca politika yaptığı halde hiç vekil olamamış liboş gibi görünen sol kökler. Dahası, her siyasi yapıda bulunması kaçınılmaz olan cepleri büyük kökler.

Erdoğan Sulak arazide, verimli toprakta yetişecek bu ağacın bunlardan etkilenmeyeceğini düşündü ancak tabiatın kuralları böyle demiyordu.

Bir sabah uyandı dallardaki farklı meyveleri görünce ayıldı ama vakit geç olmuştu. Birileri partinin dallarına aşılama yapmıştı. Eğer ayılmasa meyve sayısı gittikçe artacaktı.

Ayrıca eliyle diktiği zayıf kökler vardı onlar da Erdoğan’ın verimli toprağı ve sulu tarımı sayesinde epeyi güçlenmişti.

Erdoğan portakal dalına elini uzattıkça rüzgâr, limon veya başka hangi meyve ise onu eline doğru itti. Farkına varmadan hep başka meyveleri devşirdi.

Kesmek için çaba sarf etse bile, bu defa limon dallarını portakal gibi gösteren illüzyona maruz kaldı.

Bazı partilerde açıkça, Ak Partide faydalı işler yapma maskesi ardında iktidarın nimetleri ile hedefe yürüyenler bariz bir şekilde görünür oldu. Hani neyle reaksiyona sokarsan açığa çıkan iyot gibi.

Batı kafasındaki yeni sınırları çizmeye kararlı. Ya güneyimizdeki ülkeler gibi birbirimizi öldüreceğiz ahmakça, ya da bu oyunu bozup biz yeni sınır oyununda yokuz diyeceğiz.

Sosyal medyada insanların portakal verecek diye beklediği bazı dalların, aslında limon dalı olduğunu öğrendiklerinde moralleri bozulacak ama yapacak bir şey yok.

Dengir Mir Mehmet Fırat HDP’den aday olur mu bilmem. O, Erdoğan'ın eliyle ilave ettiği köktü. Asıl sorun başkalaşım geçirmiş limon dallarında.

Batının oyununa gelip kavga etmek isteyenler bilsin ki “eğer ister isen sulhu salah hazır ol cenge” düsturu ile biz sulh taraftarıyız.

13.2.2015










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder